AM-bidrag – du betaler det, men ved du, hvad det er?

AM-bidrag – du betaler det, men ved du, hvad det er?

16. august 2018 0 Af Redaktionen

På din lønseddel står der AM-bidrag, og du ved måske, at det hedder arbejdsmarkedsbidrag, når det ikke er forkortet, men hvad det egentlig dækker over, ved du måske ikke. Det er en tillægsskat på 8%, der lægges oveni den almindelige skat, som du betaler. Det var egentlig tiltænkt at være en midlertidig ting, som startede i 1994, hvilket også er derfor, at de 8% ikke er inkorporeret i den traditionelle skat. Men den dag i dag betaler vi stadig am bidrag i Danmark.

AM-bidrag blev indført fordi…

… der var rigtig mange ledige tilbage i 90’erne, og for at håndtere dette blev am bidrag en del af danskernes lønseddel. Det var en del af en arbejdsmarkedsreform, der også medførte andre ændringer for danskerne på og udenfor det danske arbejdsmarked. Der blev blandt andet indført et stort fokus på opkvalificering og jobtræning. Desuden kunne man ikke længere være ledig og få dagpenge for evigt, fordi perioden fik sat et loft på 7 år. I dag er dagpengeloftet på 2 år, ligesom der er sat en helt del andre krav til en mere ”aktiv ledighed”. Ledighed er ofte en ting, der bliver taget op i dag, og de forskellige regler, der blev indført med reformen i 1993-1994, var for at få folk ud på arbejdsmarkedet – ligesom vi kender det fra diskursen i dag.

Som ledig eller på SU betaler man ikke AM-bidrag

Når man får dagpenge eller SU, betragter mange det som en form for lønseddel, derfor kunne man måske tro, at am bidrag ville forekomme af disse ”lønsedler”. Men det er sådan, at man ikke betaler de 8%, når man modtager den form for ydelse. Det samme gælder, når du er på kontanthjælp eller efterløn, eller hvis du får pension, fleksydelse eller revalideringsydelse.