Bæredygtige etiketter

Bæredygtige etiketter

5. september 2020 Slået fra Af Redaktionen

Modeindustrien står for store dele af verdens ressourceforbrug. Produktionen er i sig selv en belastende faktor. Men et andet og måske mere væsentligt problem er, at vi slet ikke slider det tøj op, som vi køber. Alt for meget tøj hænger i skabe eller bliver glemt og forlagt, uden at blive brugt igen. Heldigvis bliver vi hele tiden bedre og bedre til at sælge og købe brugt tøj, så andre kan få glæde af det – og vi sammen kan gøre en indsats for en mere bæredygtig verden.

Undgå at tøjet bliver for småt i glemmekassen

Det er både ærgerligt for din pengepung og for miljøet, hvis dine børns tøj bliver for småt mens det ligger i glemmekassen i børnehaven. Heldigvis kan du med en lille etiket gøre det meget nemmere at få det glemte tøj tilbage til ejermanden. Navnemærket er et lille klistermærke specielt fremstillet til at sidde i tøj. Klistermærket til tøj tåler at blive vasket i vaskemaskinen. (Det klarer også ture i tørretumbleren, men bliver slidt hurtigere). Du bestiller Navnemærket online, fx hos ikastetiket. Når du bestiller dine navnemærker skriver du selv tekst, fx dit barns navn og dit telefonnummer. Når pædagogerne rydder op i børnehaven ved de derfor hurtigt hvem tøjet tilhører.

Sælg tøjet videre

Især børnetøj er nemt at give eller sælge videre. Børnene vokser hurtigt ud af tøjet og et enkelt barn kan sjældent nå at slide tøjet op. Når du som forælder ved, at du gerne vil kunne videresælge dit barns tøj, er for mange vigtigt at holde tøjet så pænt som muligt ved at vaske det, fjerne pletter og undgå at ændre tøjet. I ”gamle dage” skrev man ofte navn i tøjet med en tusch, desværre kan det ikke fjernes igen og det forringer tøjets værdi ved videresalg. Når du sætter et navnemærke i dine børns tøj, er du sikret, at mærket kan fjernes igen og at tøjet dermed er nemt at videresælge. Det er godt for vores jord og samtidig får du lidt penge, som kan bruges på at købe nyt (brugt) tøj til dine børn.

Når du sætter Navnemærket i dit barns tøj er det bedst at sætte det fast i en etiket inde i tøjet. Det kan være etiketten i nakken eller vaskeanvisningen. På denne måde sikrer du at Navnemærket sidder rigtigt godt fast. Når du vil fjerne mærket kan du bare tage det af igen.

Du kan også bruge Navnemærket på andet end tøj. Mange bruger det lille klistermærke på madkasser, legetøj, sko, gummistøvler, mobilopladere, tasker, rygsække osv. Ligesom Navnemærket kan tåle vaskemaskine kan det også sagtens klare den daglige tur i opvaskemaskinen.

Gå efter Navnemærker uden UV-tryk

Når du køber navnemærker er det en god idé at vælge etiketter, der ikke er printet med UV. UV-farver og lakker kan indeholde allergifremkaldende stoffer, som kan være skadelige for både de medarbejdere der trykker og for brugerne. Er man først blevet allergisk over for et af de allergifremkaldende stoffer kan man ikke slippe af med allergien igen.