Bliv klogere på søvnapnø og hvordan du kan bekæmpe det

Bliv klogere på søvnapnø og hvordan du kan bekæmpe det

24. september 2020 Slået fra Af Redaktionen

Hvis du har mistanke om, at du har søvnapnø, kan du blive klogere på emnet her samt lære, hvordan du kan bekæmpe problemet. Hvis du har problemer med regelmæssig snorke, er der stor sandsynlighed for, at du lider af søvnapnø.

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en sygdom, der gør, at du holder pause i din vejrtrækning, imens du sover. Det er ikke kun rigtig frustrerende, fordi din søvn hele tiden bliver afbrudt, det er også decideret farligt, fordi din hjerne i perioder ikke kan få ilt. Desuden er der en risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt, når du lider af søvnapnø.

Søvnapnø kan gå hårdt ud over din livskvalitet. Det kræver nemlig meget energi om natten, når du skiftevis sover og ligger og kæmper for vejret. Du kan opleve, at du vågner op nærmest mere træt, end da du gik i seng. Du føler dig ikke veludhvilet, fordi din søvn bliver forstyrret regelmæssigt henover hele natten. Du kan desuden vågne op og føle, at du har helt ondt i halsen eller at dit hoved er helt tungt.

Sådan afhjælper du søvnapnø

Der findes forskellige metoder til at behandle søvnapnø. Hvis du lider af søvnapnø, er det ikke til at sige, hvad der vil fungere bedst for dig. Det bedste er at prøve sig frem. Du kan blandt andet behandle søvnapnø ved hjælp af en CPAP-maske. Det er en maske, der gennem en slange, blæser luft igennem luftvejen, så der på intet tidspunkt bliver lukket sammen. Du vil opleve, at din vejrtrækning bliver normal, og at kvaliteten af din søvn bliver markant bedre.

Derudover er en snorkeskinne også en mulighed. Det er en skinne, som du tager i før sengetid. Skinnen sørger for, at din underkæbe bliver skubbet frem, så der er fri passage igennem dine luftveje. Der er nogle, der synes en CPAP-maske er besværlig at bruge, og derfor vælger de i stedet en snorkeskinne. Skinnen bliver tilpasset hos din tandlæge, og du kan nemt have den med rundt omkring. Derfor er det en nem og fleksibel løsning, hvis du døjer med søvnapnø.

Hvis du vil læse mere om en det, kan du blandt andet finde en pris på snorkeskinne her.

Brug en snorkeskinne mod snorke

Som navnet indikerer, kan en snorkeskinne også bruges, hvis du har problemer med, at du snorker meget. Det kan nemlig sagtens være, at du snorker meget uden at have søvnapnø. En snorkeskinne kan hjælpe dig af med din snorken, men den kan også være med til at forebygge søvnapnø.

Snorken kan ligesom søvnapnø være rigtig frustrerende, da det suger en masse energi om natten, så du kan risikere at vågne helt træt og uoplagt. Det er desuden ikke kun generende for dig selv, men også den du ligger ved siden af.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har brug for en snorkeskinne, kan du altid spørge din partner. Det er ikke sikkert, at du selv er klar over, om du snorker meget.