Drømmer du om at blive lastbilchauffør?

Drømmer du om at blive lastbilchauffør?

22. januar 2020 Slået fra Af Redaktionen

Hvis du har en passion for store køretøjer og nyder en selvstændig og selv-struktureret hverdag, så kan det sagtens være, at du er den rette kandidat til at tage et lastbil kørekort.

Som lastbilchauffør har du en hverdag på vejen – og på de fleste arbejdspladser vil du få lov til at planlægge dine egne arbejdstider, så du kan organisere din hverdag efter eget behov og ønske.

Kan jeg blive lastbilchauffør?

For at få kørekort til lastbil er der nogle kriterier, du skal opfylde. Du skal have et kørekort af type b – altså til at køre personbil, være mindst 21 år gammel, have en gyldig lægeerklæring og kunne dansk på 2. niveau.

Hvis du opfylder ovenstående krav, kan du stå med et kørekort til lastbil efter 30 dage, og derefter er du allerede klar til at indtage jobbet som vognmand. Derudover erhverver du også et EU-bevis under forløbet, som det er lovpligtigt for chauffører at have – dette skal fornys hvert 5. år.

Du skal naturligvis betale for kurset, men fordi forløbet er så kort, vil du snart opleve at få penge den anden vej igen.

Hvad er mine fremtidsmulighed som lastbilchauffør?

Som lastbilchauffør er din vigtigste opgave at transportere gods sikkert fra A til B. Du kan fx komme til at skulle transportere korn, møbler, grise, store maskiner, mad, asfalt, cement og andet.

Du kan tilmed supplere dit lastbil kørekort med et ADR-bevis, som giver dig tilladelse til at køre med farligt gods som fx parfume, kemikalier eller andet.

Når du henter og afleverer gods, skal du gennemgå en mængde papirarbejde, så din arbejdsgiver kan holde styr på, at det rigtige gods er blevet flyttet til den korrekte placering. Udover ved modtagelsen og afleveringen forløber din arbejdsdag meget i dit eget selskab – så det skal man kunne lide som lastbilchauffør.

Derudover skal du også have et godt kendskab til selve køretøjet. Det er nemlig, i de fleste tilfælde, op til vognmanden selv at sørge for fartøjets sikkerhedstilstand. Dette er naturligvis også noget, du lærer under dit forløb til at få lastbil kørekort.

Din arbejdsdag begynder nemlig ofte med, at du skal tjekke lastbilen for eventuelle sikkerhedsproblemer, der kunne opstå ved fx bremsesystem, dæk, olie osv. Derefter registrerer du dine oplysninger i en fartskive, som er placeret i køretøjet. En fartskive registrerer antal kørte kilometer og kørselstidspunkter, så alt er retfærdigt noteret.