Få alle dine svar om feber og vigtigheden af at eje et øretermometer

Få alle dine svar om feber og vigtigheden af at eje et øretermometer

30. april 2020 Slået fra Af Redaktionen

Som bekendt for de fleste er et af de hyppigste symptomer på COVID-19, at man har feber. Mange er dog usikre på, hvornår man har feber, hvad symptomerne kan være og hvordan man selv kan tjekke om man har feber uden, det er nødvendigt lægen skal tjekke det.

Hvor lang tid har man feber?
Har man feber så har man infektion i kroppen, som er kommet af baktier, som kroppen ikke er vant til. Varigheden med feberen vil ofte være få dage. Der kan dog godt være tilfælde, som fx hvis man er smittet med COVID-19, hvor feberen kan stå på over længere tid. Det afhænger af smittepersonens immunforsvar, alder og hvor hårdt man er ramt. Selvom om man er smittet med COVID-19, oplever mange at feberen stadig kun står på i ganske få dage.

Hvad er kropstemperaturen, når man har feber?
Når man har feber,
stiger kropstemperaturen til over 38,0ºC. kropstemperaturen er normalt under 37,0ºC om morgenen og under 37,5ºC om aftenen. Når man har feber, øges stofskiftet, og man begynder at miste væske imens pulsen stiger, hvilket er helt normalt for en feberramt person.

Hvor meget væsker mister man, når man har feber?
Som regel vil kroppen for hvert grad temperaturen er over 37,0ºC miste omkring en halv liter ekstra væske om dagen.
Antager vi at kropstemperaturen er 39,0ºC et helt døgn, vil det resultere i, at man mister ca.1 liter ekstra væske. Derfor er det meget vigtigt, at man husker at drikke vand, da det kan være potentielt farligt at miste for meget væske.

Hvad kan man selv gøre, når man har feber?

Drik vand
Som skrevet ovenfor, så mister man rigtig meget væske, og det er derfor vigtigt, at man drikker en masse vand.

Vær letpåklædt
For at kropstemperaturen kan til at falde, bør man være letpåklædt og opholde sig i et køligt rum.

Medicin
Man kan med fordel tage febernedsættende medicin som paracetamol eller acetylsalicylsyre. Her kan det være en god ide at tage dem om natten, så man får en roligere nattesøvn og man får svedt ud.

Kontakt lægen hvis
Har man mistanke om man har COVID-19 skal man ringe til sin praktiserende læge, og ikke dukke op på sygehuset. Det er endnu vigtigere man kontakter en læge, hvis man har vejrtrækningsproblemer eller har følt sig sløv i over en længere periode. Sidstnævnte symptomer behøver ikke nødvendigvis være ensbetydende med, at man er smittet COVID-19, da det også kan være symptomer for en almindelig influenza.

Øretermometer

Har man feber og vil man løbende holde øje med udviklingen er feberen, eller er man i tvivl om man har feber, hvilket bogstavelig talt kan være livstruende under coronakrisen, kan man fordel anvende et øretermometer.
Det skal dog ikke være hvilken som helst øretermometer. Det er vigtigt at den er medicinsk godkendt af EU, og giver korrekte målinger.
Sådan et termometer kan købes hos Homecare, hvor du kan købe en
bedst i test øretermometer til kun 299,00 kr. Termometret giver hurtige og præcise målinger i øret og måler 9 gange i sekunder. Den er letanvendelig for børn og voksne.