Gør haven sommerklar med et brag!

Gør haven sommerklar med et brag!

17. april 2019 Slået fra Af Redaktionen

Sommeren er endelig på vej. Det betyder, at vi med grønne fingre langt om længe kan komme ud af vores tvungne hi og sigte mod timevis af fornøjelser i haven.

Mange af os har brugt hele vinteren på at gøre os tanker om, hvordan vi skal indrette, plante og gøre om i vores golde haver, der atter skal forvandles til et smukt sommerparadis. Vi ved dog nok, at den slags ikke sker natten over, og at det kræver kontinuerligt og hårdt arbejde at gøre haven til en skøn oase. Et af de hårdeste stykker arbejde i haven er uden tvivl at skulle grave rodnet op, når der skal gøres plads til urtehave, blomster etc. frem for tunge buske eller bambus. Heldigvis findes der nu en let løsning, hvormed du kan gøre haven klar med et brag!

Spræng dine rodnet

I dag er sprængning blevet en almindelig måde at gøre haven klar på. Måske ikke så almindelig, at den gængse haveentusiast har kendskab til metoden, men ikke desto mindre er den udbredt og har vundet indpas som mere og mere normal måde at rydde rodnet og bambus væk med.

Når man anvender sprængning til at komme genstridige områder til livs, skal man først tilkalde en sprængningsvirksomhed. Husk! Eksplosioner er IKKE noget, man hverken kan eller må eksperimentere med selv.

En professionel virksomhed vil komme og se på opgaven, hvorefter en ekspert nøje kan udregne, hvad der skal til for at få sprunget forhindringen bort.

Det foregår typisk ved, at der lægges sprængstof ud i en meget lille, men effektiv mængde. Herpå etableres der et sikkerhedsområde, så man ikke risikerer at få fragmenter på sig. Det kan nemlig føre til øjenskader m.m.

Foruden at etablere et sikkerhedsområde, lægger man sprængtæpper oven på det område, der skal sprænges. Disse tunge blytæpper holder braget tilbage og modvirker netop også, der flyver dele ud, som kan ramme tilskuere etc. Samtidig indkapsler tæpperne den radius, materialet kan flyve bort til, hvilket gør oprydningen lettere.

Metoden sparer dig for mange timers hårdt havearbejde og er bestemt værd at forespørge til, hvis du har større områder i haven, der skal kæmpes med.