Guide: Det skal du være opmærksom på ved udskiftning af vinduer

Guide: Det skal du være opmærksom på ved udskiftning af vinduer

8. oktober 2018 0 Af Redaktionen

Vinduer aldres med tiden, og det vil både være til at mærke på varmeregningen, mens det også vil være til at se på vinduernes udseende. Gamle vinduer vil være utætte i tætninger, have gamle glas og forældet materiale, som alt sammen er med til at gøre vinduerne mindre isolerende. Det forholder sig nemlig således, at vinduerne har en forholdsvis stor rolle, hvis man skal gøre husets samlede isoleringsevne op, og det er herfor også vigtigt at have gode og nye vinduer, såfremt man ønsker at spare penge på varmeregningen. Derved kan man også se køb af nye vinduer til boligen som en investering i boligen, som vil begynde at tjene sig selv igen grundet de store besparelser på varmeregningen. Skal du dog have økonomisk hjælp til opstart af projektet, så kan du ved at trykke her se dine lånemuligheder.

Vinduer og energivenlighed

Når man skal have nye vinduer, kan det være en fordel at have øje for energimærkningen, således man kan finde nogle gode vinduer, der kan lede til gode besparelser på varmeregningen. Energivenlighed i vinduer beskrives blandt andet ud fra vinduernes varmetransmissionskoefficient eller U-værdien, der er vinduets evne til at kunne mindske et varmetab. Det er altså en værdi, der beskriver varmemængden, der passerer gennem en kvadratmeter rude pr. grad i temperaturforskel ude og inde. Det vil sige, at vinduer med en lav varmetransmissionskoefficient lader meget lidt varme passere ud gennem en kvadratmeter rude pr. grads temperaturforskel udendørs og indendørs. Ydermere kan det også være en fordel at have øje for g-værdien, som er selve rudernes evne til at omsætte varmeenergien fra solens stråler til varme i boligen. Jo højere g-værdi vinduerne har, jo bedre vil vinduerne være til at omsætte solens varmeenergi til gratis varme. Derved kan det også være en fordel at købe nye vinduer med en høj g-værdi, så man kan benytte så meget solenergi som muligt og derved spare penge.

Brug den rigtige fuge og lav samlingerne helt tætte

Når man så har fundet vinduer med den rette energivenlighed og i det rette udseende, er det også vigtigt at overveje, hvorledes man skal have monteret vinduerne i boligen. Dette kan man gøre med en gummifuge, der er meget fleksibel og tæt, men denne type af fuge kræver dog jævnligt vedligehold, da den uden vedligehold så småt kan begynde at slå revner, falde ud eller lignende. Man kan også benytte en mørtelfuge, der er god i murede huse, og den er tilmed let at lave og udskifte. Som en tredje mulighed kan man få ekspanderende bånd, som er let at have med at gøre, mens det også holder tæt. Valg af fuge er vigtig at få gjort ordentligt – især når man har brugt penge på energivenlige og tætte vinduer.