Hvordan foregår sprængning?

Hvordan foregår sprængning?

23. oktober 2020 Slået fra Af Redaktionen

Det kan lyde meget voldsomt og lidt for eksplosivt, når man taler om sprængning. For typisk vil man forbinde en sådan proces med nedlægningen af en stor silo eller tilsvarende. Men faktisk er sprængning meget mere almindeligt, end mange går og tror.

I den almindelige byggebranche er sprængning et almindeligt værktøj, som kan spare tid og penge set i forhold til at få håndværkere til at nedbryde stålgitre eller fjerne store betonpiller.

Men hvordan foregår sprængning? Jo, typisk foregår det ved, at man till kalder et team med stor erfaring indenfor området. Erfaring er ganske essentiel, da man skal kunne udregne den helt rette mængde sprængstof, som skal bruges til opgaven. Derudover skal man naturligvis vide, hvor sprængladningen skal placeres for at være effektiv, og for ikke at gøre skade på andre områder end det tiltænkte.

Når sprængladningen er placeret, foretages der sikkerhedsforanstaltninger. Dette er typisk ved, at man skaber en sikkerhedsafstand til det område, hvor der skal sprænges. Derudover vil man typisk gøre det, at man pakker det område, der skal sprænges fra, ind i blytæpper. På den måde sikrer man sig, at der hviler en tung modvægt over det materiale som skal bort sprænges. Det betyder, at man ikke har samme risici for at der flyver fragmenter fra eksplosionsområdet videre ud, hvor der kan tænkes at være mennesker i nærheden. For selv med afspærringer og sikkerhedsafstand er det bedre at foretage ekstra sikkerhedsforanstaltninger, end at risikere skader på levende mennesker.

Når man pakker materialerne ind i tunge tæpper, har det desuden en anden gevinst. Man sørger på den måde for at materialerne der detoneres, netop ikke flyver i alle retninger, men bliver på samme område. Det gør naturligvis den efterfølgende oprydning betydeligt lettere. Altså spares der også tid i denne forbindelse.

Fordi sprængning netop er effektivt og tidsbesparende, er der intet at sige til, det er blevet så populær end metode på alle skalaer. Den helt almindelige boligbygger vil dog ikke nødvendigvis stifte bekendtskab med metoden, der den stadig er mest set ved nedbrydning og ved for eksempel bortsprængning at store rødder omkring træer eller buske.