Lavenergihuse er gode for miljøet og bankkontoen
30. maj 2018Når man skal have bygget nyt hus, er der mange forskellige ting, man skal holde øje for, hvilket blandt andet er gældende for miljøet og økonomien. Ved at bygge et lavenergihus skåner man både miljøet for en hel del CO2-udledning, mens dette på sigt også vil skåne bankkontoen for store og uoverskuelige varmeregninger. På den måde kan man se et lavenergihus som en form for investering, man på sigt kan tjene en hel del hjem af igen i forhold til, hvis man skulle bo i en gammel bolig med en dårlig isoleringsevne. Der er flere forskellige ting at være opmærksom på i forbindelse med opbygning af lavenergihus, og dette er blandt andet gældende for kravene til et lavenergihus.
Hvilke krav er der til lavenergihuse?
Der findes flere forskellige kategorier, man kan placere lavenergihuse i, og det er eksempelvis gældende for kategorien, energiklasse A2015 huse. Hvis man vil have sit hus i denne kategori, sættes der mange store krav til eksempelvis isolation, ventilation og tæthed, hvilket er vigtigt at være opmærksom på ved opbygningen af huset, således de forskellige krav opfyldes. Der findes også en højere energiklasse, der kaldes energiklasse 2020, der energimærkes i henhold til, hvor mange kilowatt huset benytter i timen på opvarmning, vand, ventilation samt køling. For at leve op til kravene i denne energiklasse, er det meget vigtigt, at huset bliver bygget op på baggrund af forskellige forskrifter, således huset kan blive kategoriseret i denne energiklasse. Dette er eksempelvis gældende for, at boligen skal være godt isoleret, således man sparer kilowatt på opvarmningen. Derfor kan det også være en fordel at få hjælp til at opbygge energihuse, så man ved, at de er opbygget korrekt og kan leve op til de givne krav.
Kan der komme konflikt mellem drømmen om et lavenergihus og drømmen om den perfekte bolig?
Man kan dog frygte, at der kan opstå konflikter mellem drømmen om at lave et energivenligt hus og drømmen om at opbygge en drømmebolig. Dette er dog ikke tilfældet, da det er begrænset, hvad man skal gå på kompromis med for at bygge en lavenergibolig i forhold til at bygge en anden type bolig. Et energivenligt hus adskiller sig mikroskopisk fra et ganske normalt hus i forhold til udseendet, mens det også er muligt at lave indretninger indvendigt i et lavenergihus, såvel som det er gældende ved alle andre typer af huse. Derfor skal det altså nævnes, at man kan skabe sin ultimative drømmebolig, der er energivenlig og på sigt giver mindre varmeregning og et bedre miljø.