Lysets rolle i hjemmet

Lysets rolle i hjemmet

11. maj 2019 Slået fra Af Redaktionen

Lyset spiller en stor rolle for vores opfattelse af rummene i vores bolig. Lyse rum synes større, hvilket giver en visuelt bedre oplevelse af værelset. Desuden er lyset vigtigt for vores energiniveau og evne til at koncentrere os kontra i kunstig belysning.

De fleste ovenlysvinduer er i dag monteret på skråvægge, hvilket giver en rigtig god indfaldsvinkel for lyset. Lyset reflekteres simpelthen på en mere behagelig måde – og samtidig, hvis der også er belysning fra traditionelle lodrette vinduer, vil man opleve, at belysningen bliver mere jævn.

Retningen betyder intet for belysningen, men!

Når du monterer dit ovenlysvindue, kan du sådan set sætte det, som du ønsker. Du skal dog være opmærksom på, at der er risiko for meget varme rum, hvis dit ovenlysvindue er placeret mod syd og solen står skarpt på det.

Men faktisk skal du være opmærksom på, at lyset vil blive påvirket afhængigt af det verdenshjørne, det peger imod. Der kan nemlig opstå en smule blændende skær, selv når solen rammer nord, øst og vest.

Kan man så gøre noget ved det skarpe lys? Ja. I dag er det meget almindeligt, at man bestiller solafskærmning til sine vinduer. Typisk ved at der er enten træk- eller rullegardiner eller persienner monteret på ovenlysvinduet. Er der tale om store vinduespartier eller vinduer til erhverv, er det også hyppigt anvendt, at man får installeret skodder, der eventuelt kan styres elektronisk.

Husk bygningsreglementet

Er du ved at bygge nyt hus og ønsker at montere ovenlysvinduer, er der krav til bygningsreglementet. Du skal således sørge for, vinduerne er indregnet i den energiramme, du skal kunne dokumentere, når du bygger.

Om- og tilbygningsprojekter kan ligeledes stille krav, men her er der typisk tale om, at du angiver U-værdien, som redegør for, hvor meget energi, der slipper gennem bygningsdelene i boligen (når der er et udsving i inden- og udendørs temperatur på 1 grad).

Har du andre specifikke spørgsmål til dine vinduer ved nybyg, så kontakt dit byggefirma, der hjælper med at styre energirammen og bør være velvidende om særlige lovkrav til bl.a. lys.