Sådan får du en flot græsplæne

Sådan får du en flot græsplæne

15. december 2019 Slået fra Af Redaktionen

Din græsplæne er sikkert af den ene eller anden årsag ved at være skidt anlagt. Den mistrives måske, og trænger til nye udfordringer. Du kan med fordel bruge en topdressing, som er en blanding af muld & sand. Det tilfører jorden en masse næring, og giver græsplænen en masse gode vækstbetingelser. Du kan med fordel sprede mixen i foråret, hvor det også er vækstsæson. Det er der hvor der er mest behov for plejning af din græsplæne, så den holder sig sund gennem hele året. Der er nemlig intet værre end en knoldet plæne, som ikke vokser lige meget alle steder.

Du kan hvis du kommer til at mangle en smule mix, så smut i det lokale byggemarked, det er dog lidt dyrere end hvis du køber det på nettet. Det er dog blot en lille smule, som du skal have, derfor kan det godt betale sig at købe lokalt.

Hvad består topdressing af?

Oftest indeholder en topdressing muld hvor der er tilsat gødning. Det er ligesom kompost, det kan være du har tilføjet kaninlort, eller lort fra andre dyr. Det tilfører en næring, som giver græsplænen en mulighed for at optage næringen langsomt. Det holder derfor længe, og giver gode vækstbetingelser gennem en lang periode.

Trods komposten og mulden, er der også tilsat sand, det gør at overfladen er pæn. Det gør også at der ikke dannes mos.

Pis min græsplæne ser død ud

Græs er normalt grønt, og kan holde til en del, men hvis lange perioder hvor der er tørke opstår, så kan din have få gule og brune pletter. Der kommer også en masse uønsket ukrudt, grundet manglende vand, for ukrudt kan nemmere vokse.

Når regnen kommer, burde de fleste plæner selv at tage imod vanden, og skal klippes kort, da det dårlige græs skal væk, for at der kan bruges kræfter på det nye.

  1. Klip plænen, og slip for gule/brune aftegninger

Dit græs har brug for luft når det skal vokse, hvis den varme periode har været indover, er det en god ide at klippe græsset kort der bruges nemlig en masse energi på at reparere det, og det har plænen ikke godt af. Brug eventuelt en rive til det døde græs, eller brug plæneklipperen.

  1. Tilsæt en topdressing

Når du har kørt plæneklipperen over din tørre plæne, er det en god ide at så nyt græs, da det gamle oftest er påvirket af tørken. Derefter tilsættes 3 cm topdressing, så jorden får noget næring, og kan komme stærkere tilbage.

Sådan blandes en topdressing

Du kan oftest købe topdressing billigt på nettet, men det kan altså godt laves selv, uden besvær. Det kræver kun kompost og sand for at kunne lave en dressing. En god ide er lort fra kæledyr, kanin/marsvin eller hest. Det har en masse næring

Det er rigtig nemt at blande, du skal blot tage to spande med kompost, og en spand med sand, mix det rigtig grundigt, og så er det klar til at spredes på plænen.