Sådan får du udviklet en specialmaskine

Sådan får du udviklet en specialmaskine

15. november 2019 Slået fra Af Redaktionen

Det er ikke altid, der findes en løsning på markedet, som muliggør dig at få det rette produktionsudstyr eller andet, der kan løfte de vigtige opgaver i virksomheden.

Typisk finder man ofte ud af, at man kan løse opgaver smartere, hurtigere eller billigere ved at få en maskine til at klare den. Andre gange har man f.eks. behov for nogle nye redskaber, der skal assistere som en del af en større opgave for at gøre processen nemmere.

Start hos specialisten

Når du skal have udviklet en ny løsning, er der tale om specialkonstruering af maskiner. Det betyder, du skal henvende dig hos en ingeniør eller maskinbygger, som kan hjælpe dig i gang. Typisk vil man kende sine behov så godt, at man kan aflevere en form for kravspecifikation, som fagmanden kan arbejde ud fra. Han har behov for et grundigt brief i opgaven samt viden om størrelser, om maskinen skal indgå med andre maskiner osv.

Med afsæt i disse input, vil maskinbyggeren begynde at tegne skitser. Indledningsvis er der typisk tale om grovskitser, og når disse er på plads, udformes der så en mere detaljeret teknisk tegning, som rummer dimensioner og detaljer.

Først når denne er godkendt, skal der arbejdes med prototyper og senere bygges den maskine, du skal have glæde af. Her er det ikke nødvendigvis sikkert, sat maskinbyggeren arbejde selvstændigt, da der – afhængigt af kompleksitet, størrelse m.m. – kan være behov for at samarbejde med øvrige eksperter under konstruktionen.

Sørg for langtidsholdbare løsninger

Når der bygges maskiner, skal de bygges ordentligt. Her er det vigtigt at anvende certificerede kvalitetsmaterialer og bruge redskaber, der har rette bæreevne m.m. Ligeledes skal der tages højde for det miljø, maskinen skal bruges i. Skal den f.eks. bruges udendørs og anvendes i alle typer vejr, kan det være en god idé at få beskyttet metallet. Det kan du læse mere om her.

Husk at få startet dit forløb med en grundig dialog og behovsafklaring, hvor efterfølgende brug allerede er indtænkt. På den måde er der taget højde for alting, så du får den bedst tænkelige løsning – vel at mærke en, du kan drage nytte af i mest mulig tid.