Sådan laver du din egen køkkenhave

Sådan laver du din egen køkkenhave

15. december 2019 Slået fra Af Redaktionen

Det er altid hyggeligt at have gang i noget ude i haven. Og efter vinteren kan du få gang i din helt egen køkkenhave.

Her kan du helt selv bestemme, hvad du vil dyrke, og hvor meget tid du har lyst til at investere i det. Det kan også være en sjov aktivitet for hele familien, hvor børnene selv kan være med til at plante og høste diverse grøntsager.

Der er mange forskellige ting at plante sin køkkenhave. Du kan både plante større afgrøder som kartofler, salat og kål, men også mindre ting som urter og spiselige blomster.

I denne tekst vil du blive præsenteret for ting, der skal overvejes inden du starter din køkkenhave og en trin-for-trin-guide til præcis, hvordan man gør.

Overvejelser inden du starter

Før du starter, skal du overveje, hvor du vil placere din køkkenhave. Det skal være et sted, hvor der er plads nok til hvor end mange planter du skal have.

Du skal, udover det, også tænke over lysmængden på stedet. Igen kommer dette an på de planter du har valgt, men nogle planter, som for eksempel kartofler, vil gerne have meget lys, og andre planter, som fx salat og urter, er lidt mere sarte.

Hvis planten bliver plantet på et lidt mere solrigt sted end den egentlig bør, muligvis fordi der er flere forskellige planter der skal plantes sammen, så skal du blot huske at vande dem noget oftere, så de ikke tørrer helt ud.

Sådan gør du

  1. Køb det rigtige jord. Forskellige planter vil have brug for forskellig typer jord med forskellige pH-værdi. Men ofte skal planterne bruge muldjord, som er en bestemt type jord med en masse næringsstoffer til planterne, så dine planter for mest muligt ud af jorden.

  2. Find det rigtige sted og materialer. Når du skal lave din køkkenhave, kan du vælge bare at lave den i jorden, men du kan også købe, eller lave, plante kasser sådan, at du ikke behøver at grave ned i jorden.

  3. Plant afgrøderne korrekt. Basseret på de planter du vælger, er der forskellige måder at plante dem. Du kan både plante frø eller planter, og derfor er det en super god ide at spørge eller undersøge, hvordan de forskellige ting skal plantes i butikken.

  4. Afdæk planterne for at beskytte dem. Det kan være en god ide at beskytte dine planter mod dyr og insekter. Her kan du bruge forskellige metoder som for eksempel et net der ligges hen over eller havehegn.

  5. Høst på det korrekte tidspunkt. Du skal selvfølgelig også høste dine afgrøder på det korrekte tidspunkt. De fleste høstetidspunkter kan du finde på nettet, eller på planten/frøene som du har købt. Hvis du er meget i tvivl om, hvornår planterne er modne kan du altid smage eller kigge på dem.

Det var alle trinene for at skabe din helt egen køkkenhave. Du kan allerede begynde at planlægge den nu, så er du klar til at plante den i sommerhalvåret.