Skal du have nyt badeværelse? Dette må du ikke selv gøre

Skal du have nyt badeværelse? Dette må du ikke selv gøre

8. juni 2020 Slået fra Af Redaktionen

Badeværelset er måske det rum i huset, det er mest kompliceret at renovere eller bygge. Der er så mange fagtekniske aspekter i spil, når et badeværelse skal sættes op. Der er tilmed en masse krav til, hvad man må. Der er nemlig en række af arbejdsopgaverne, der skal udføres af autoriserede håndværkere. Læs med her, og bliv klogere på hvilke, det gælder!

Det må du ikke

Der er som sagt mange fagligheder i spil, når der skal opbygges eller renoveres et badeværelse. Af de typer opgaver som det kan være svært at undgå, er VVS-opgaver en af dem. Det et f.eks. ikke tilladt selv at opsætte nye VVS-installationer i boligen.

Det er derimod tilladt, at du selv skifter dine pakninger og vandhaner, udskifter dine håndvaske, udskifter toiletter – såfremt det er et toilet med samme tilslutning. Samme regler gælder for vaskemaskinen. Så såfremt du blot udskifter og ikke piller ved installationen, så overholder du lovgivningen.

Der er desuden regler for, hvilke former for el-arbejdsopgaver man selv må varetage. Det er fx ikke tilladt at lave nye installationer i boligen, udvide eksisterende elinstallationer, installere materiel med en spænding over 250 volt eller at opsætte en lavvoltbelysning, hvor transformer, ledninger og lampe er købt forskellige steder.

Det bør du ikke, hvis …

Selvom lovgivningen dikterer, hvad der er ulovligt, så er der også andre arbejdsopgaver, man bør vurdere, om man bør lade andre om at udføre.

Det afhænger naturligvis helt af, hvor meget “gør-det-selv”-mand, man er – og her er det essentielt, at man ikke overvurderer sig selv! Hvis du selv går i gang med arbejdet og f.eks. ved at uheld kommer til at lave fejl på konstruktionerne, vælger et dårlige materiale eller andre, så kan det komme til at koste rigtig dyrt i sidste ende.

Der er også nogle husejere, der vælger at være “medbygger”, når de laver noget om. Det betyder, at man selv vurderer, hvilke arbejdsopgaver man er i stand til at varetage, mens man laver de professionelle håndværkere om resten af arbejdsopgaverne. Her er det bare igen helt essentielt, at man selv er i stand kritisk at vurdere egne evner!

Hvis du leder efter en god håndværker, kan du finde en her.