Spar penge ved at tjekke dine planters sundhed fra luften

Spar penge ved at tjekke dine planters sundhed fra luften

16. oktober 2020 Slået fra Af Redaktionen

Hvert år findes der nye metoder og teknologier, som understøtter vores arbejde. Ny teknologi lægger grundstenene til en mere effektiv, nemmere og hurtigere arbejdsproces. Ved siden af alt det hjælper den også med at spare penge. I dag er det muligt at tage et nærmere kig på bygninger, marker eller skove ved hjælp af droner. En drone bliver overordnet også kaldt UAV, som står for “unmanned aerial vehicle” eller på dansk “ubemandede flyvene fartøj”.

Droner tjekker planternes sundhed

Der findes forskellige slags af droner med adskillige funktioner og egenskaber. Det er dog nødvendigt, at den slags drone som hjælper med at tjekke planternes sundhed, har et kamera, som kan optage luftfotos og videoer. Dronerne tager billeder for at muliggøre en aflæsning af planternes fotosyntese. På den måde kan du identificere forskellige faktorer som fx plantestress, vandmangel eller angreb af skadedyr. Oprindeligt blev denne metode udviklet af NASA, dog ikke til at inspicere marker og skove. Meningen var at præcisere vejrudsigter.

Hvordan kontrolleres plantesundhed fra luften?

Plantesundheden kontrolleres ved at man kigger nærmere på planternes fotosyntese. Hvis planterne er raske og vokser godt, så absorbere de det røde lys og reflektere samtidige det infrarøde lys. Hvor meget lys der bliver absorberet såvel som reflekteret blev opsummeret i et indeks, nemlig vegetationsindekset (NDVI). Det giver dermed information om tilstandene af planterne. På den måde er det muligt for dig at tage bedre hensyn til planter, der har brug for mere vand eller gødning. Plantesundheden af fx din mark kan også illustreres grafisk i form af et NVDI kort. Her indikerer forskellige farver, hvor sunde dine planter er.

Findes der andre måder at tjekke plantesundheden?

Ved siden af NDVI findes der også NDRE, som analyserer hvor meget klorofyl planterne producerer. Jo mere klorofyl, desto sundere er planterne. Det fungerer på en lignende måde som NDVI, men bølgelængder af lyset er anderledes.

Læs her mere om NDVI og NDRE og bliv klogere på hvordan du kan optimere dit landbrug og samtidig spare penge.