Tid til mentalbalance
12. maj 2019I en tid hvor vi får sværere og sværere ved at koble fra, bliver det mere og mere vigtigt at finde de øjeblikke, hvor vi kan tage os en mentalpause.
Her følger 4 gode råd til dig, der gerne vil koble af mentalt og få mere overskud.
Frisk luft og dagslys
Alle kender til historierne om vinterdepressioner og det at føle sig indelukket. Derfor er det også en smule paradoksalt, hvor lidt vægt mange af os tildeler det at komme ud i frisk luft og få lys.
Frisk luft er med til at reducere stress, samtidig med at det er godt for helbred og immunforsvar. Dertil er den friske luft ofte forbundet med gåture, hvilket bidrager endnu mere til stressreduktion, da motion er sundt for krop og sind.
Ligeledes er lys vigtigt for vi mennesker. Hver eneste dag bør vi færdes ude i det naturlige lys, da det er stimulerende og gavnligt. I vores nordiske klima kan det naturligvis være svært at få opfyldt den kvote på visse tider af året. Her anbefales det at tage et tilskud D-vitaminer og evt. investere i ”naturlys” lamper, der simulerer rigtigt lys.
Hold pauser i løbet af dagen
Hvis en motor kører derudad med 120 km/t dagen lang, bliver motoren slidt og varmt – ligesom den løber tør for brændstof. Det er slet ikke anderledes for din krop og hjerne, og derfor skal du huske daglige pauser.
Tag dig gerne en time hver dag, hvor du sidder i 10 min. uden at foretage dig noget. Frist dig ikke til at tage din mobiltelefon op af lommen – den gør intet godt. Faktisk flytter den blot fokus fra dit arbejde til noget nyt, der kræver fokus. Pointen er at intet foretage sig og give hjernen et hvil – bare 5-10 min. Det gør en verden til forskel.
Få alenetid – hver dag
Hver dag bør du sørge for at få tid til dig selv. Ikke bare 5-10 min., men gerne 30. min om muligt. Selve aktiviteten spiller ikke en afgørende rolle, og derfor kan det være forskelligt fra dag til dag. Nogle elsker følelsen af at ligge i en hængekøje og slappe af i deres helt eget hjørne af verden, mens andre elsker at gå en tur under åben himmel. Det er vigtigt, du får denne tid til at mærke efter og bearbejde det, der hober sig op.
Tænk positivt
Negative tanker er ofte langt mere selvforstærkende end vi er klar over. Det er derfor vigtigt at træne det at blive mere positiv indstillet til ting. Ikke nok med at det bidrager positivt til humøret, så giver det mere rummelighed og overskud – privat såvel som professionelt.