Topskat for begyndere
26. juli 2018Topskatten er en skat, som ca. 10% af Danmarks befolkning betaler og er derfor et udtryk for, at man tjener gode penge. Topskatten udregnes på baggrund af, hvor meget du tjener efter AM-bidrag, hvor stort dit afkast på aktier er og hvor stor dine rente- og lejeindtægter er. Det er en omdiskuteret størrelse, som tit kan få følelserne i kog, men er en realitet vi alle sammen går og håber på at skulle møde.
Sådan er topskatten indrettet
Topskatten er indrettet sådan, at alle der tjener mere end 498’000 efter AM-bidrag om året skal betale den. Denne topskattegrænse er faktisk blevet hævet med 19’300 fra 2017, så man skal tjene mere, for at skulle komme til at betale den. Når du så rammer topskattegrænsen, vil du skulle betale en fast sats på 15% af din indkomst som topskat. Dette lægges oveni kommuneskat, sundhedsbidrag og bundskatten, så du kommer til at betale mere end den almindelige dansker. Systemet er dog lavet sådan, at du ikke kan komme op og betale mere end 52,02% af din personlige indkomst i skat og så du ikke kan betale mere en 42% af din positive kapitalindkomst i skat. Kapitalindkomsten er det der dækker over for rente- og lejeindtægter, samt aktieafkast.
Sådan udregnes topskatten
Når topskatten udregnes, vil alle der befinder sig over topskattegrænsen få et tillæg på 15% skat, når de skal betale skat. Det betyder, at deres samlede skattetræk kan komme langt over lofterne på 52.02% og 42%, men det vil i praksis blive modregnet, så man betaler topniveau. Du kan nemlig ikke komme til at betale mere end lofterne gennem det ordinære skattesystem, som alle danskere er underlagt. Du kan derimod godt komme til at betale mere end disse topsatser, hvis du betaler skatter, som alle andre ikke betaler. Det kunne for eksempel være fordi du er medlem af den danske folkekirke og derfor betaler kirkeskat oveni de normale skatter. Her vil du skulle betale mere, hvis du betaler maksimal topskat.