Det skal du vide om PCB

Det skal du vide om PCB

5. juni 2020 Slået fra Af Redaktionen

Hvis du er i færd med at købe en bolig, som er opført i perioden 1950-1977, så er der en vis sandsynlighed for, at stoffet PCB er blevet brugt som byggemateriale. Dette gælder både for huse, lejligheder og andre former for ejendomme. Som ejer eller potentiel køber er det bare meget vigtigt, at du har styr på koncentrationen af PCB i boligen, for stoffet er ikke uden bivirkninger. PCB er desværre til stede i over 75% af bygningerne fra 1950-1977, og man kan endda også finde spor af stoffet i ejendomme, som er blevet renoveret inden for perioden. Det kan du læse mere om i denne guide.

PCB i bygninger

Hvad er PCB? Sådan har mange boligejere sikkert spurgt sig selv, for hvad er det lige de forskellige bogstaver betyder? Det er ikke altid helt nemt at huske, men PCB står faktisk for polyklorerede bifenyler, og det dækker over en gruppe af industrielt fremstillede stoffer, der tidligere har været meget anvendt i byggematerialer. Du vil for eksempel kunne finde stoffet i forskellige fugeprodukter, men siden 1977 har PCB været ulovlige at benytte i forbindelse med byggeri. Det er nemlig farligt for både miljø og mennesker, så hvis du bor i en ældre bolig, er der desværre en vis sandsynlighed for, at stoffet har sat sig i dine møbler eller er blevet afgasset til luften.

Skadelige virkninger

Der er gode grunde til, at PCB blev forbudt, for stoffet har desværre vist sig at have mange skadelige virkninger. PCB er nemlig fedtopløseligt og kan derfor ophobes og lagres i menneskets fedtvæv. Dette kan blive katastrofalt, for stoffet kan både påvirke nervesystem, immunsystem og forplantningsevne. PCB er desuden meget kræftfremkaldende, så hvis du vil sikre dig, at din bolig er sundhedsmæssig forsvarlig, er det en rigtig god idé at få tjekket op på koncentrationen af stoffet i dit hjem.