Eksamen nærmer sig – sådan bevarer du roen

Eksamen nærmer sig – sådan bevarer du roen

21. april 2019 Slået fra Af Redaktionen

For mange af os er det angstprovokerende at skulle bedømmes af andre. Det at vi skal vejes og måles, skaber en presset situation, vi ikke er trygge ved. Derfor går klappen ofte ned for os, selvom vi kan være nok så velforberedte.

Mange kæmper med at bevare roen, men måske disse råd kan hjælpe.

Det er helt normalt at blive nervøs

Lad os lige slå det fast med det samme: det er helt normalt, at man bliver nervøs, når man skal til eksamen. Alle kender fornemmelsen af at man får varmen og måske sveder en smule mere end normalt. I hvert fald indtil man finder roen ved den grønne dug. For nogen kan det dog ikke lade sig gøre at finde roen. De oplever hjertebanken, sveder mere og oplever den berømte sorte klap, hvor hele pensum pludselig er glemt og borte.

Selvom det bestemt ikke føles positivt, er denne nervøsitet faktisk blot et sundt tegn på, at din hjerne forbereder sig på at levere en præstation. De fleste vil dog være ligeglade med det faktum og straks forsøge at fjerne deres angst eller bekymring. Her begår de første fejl. Løsningen er nemlig, at man skal acceptere, man er i en situation, hvor angst eller frygt er naturlig, hvorfor man blot skal se på bekymringen som en del af det miljø det er, når man går til eksamen. Der er trods alt tale om tegn på, at man gerne vil ind og gøre det godt, og det er positivt. Hvorfor ellers bruge sin tid i skolen?

Når du har lært at acceptere, det er normalt at opleve nervøsitet, kan du begynde at træne den, så den ikke kommer så kraftigt til udtryk. Meditation og åndedrætsøvelser kan være en god start, da du lære at få kontrol over kroppen og kan modvirke din nervøsitet ved at tage kontrol over den måde, din krop reagerer på. Du kan med andre ord finde mere ro i dit åndedræt.

Dernæst er det vigtigt, at du møder veludhvilet op til din eksamen. På den måde undgår du at skulle bruge ressourcer på at være frustreret over dårlig nattesøvn og begynde at bygge ekstra modstand og skræmmescenarier.

I det hele taget bør du sørge for, din eksamen ligger så tidligt på dagen som muligt. Dermed kan du ikke gå og opbygge frygt over hele dagen. Kan du ikke slippe din frygt, er eksamensangst behandling en potentiel løsning, hvor du med en psykolog eller coach får trænet dine evner til at finde ro.

Husk desuden at gøre din lærer opmærksom på, du har det svært i en eksamenssituation. Både lærer og censor er der for at hjælpe og støtte dig, det må du aldrig glemme. Der er ingen, der har interesse i at give lavere karakterer. Alle vil den studerende det bedste – særligt hvis du kender dit stof.