Er stevia sundt eller usundt

Er stevia sundt eller usundt

15. juli 2021 Slået fra Af Redaktionen

Da sukker længe har været kendt som et produkt der har både gode og dårlige egenskaber, har forskere og videnskabsfolk ledt vidt og bredt efter alternativer.

Der er fremstillet mange sødemidler kemisk for at erstatte det hvide guld, som vores søde tand holder så meget af.

Udover kemiske produkter er der også lavet mange forsøg med naturprodukter, og det bedste naturlige erstatningsprodukt der pt. er fundet kommer fra Stevia-planten.

Selv om produktet er 100 pct. naturligt er der stadig nogen der mener at det ikke er sundt. Vi kigger her på fordele, ulemper og påstande

Stevia har været brugt i mange år

En af de ting der taler for at Stevia ikke er farligt eller skadeligt er at det har været brugt i rigtig mange år.

Indianerne brugte det til at søde deres te med, og forskning peger også på at de har brugt det til at behandle diabetes symptomer.

I Japan har man i over 35 år brugt ekstrakt fra Stevia-planten og her er der ikke fundet nogle negative bivirkninger, og produktet har nu været frigivet til brug i fødevarer i mange år i EU også.

Der er ingen beviste negative bivirkninger

Stevia har flere gange været i kraftig modvind, både i EU og i USA fordi undersøgelser havde peget på at et højt forbrug kunne skade forplantningsevnen, samt fremkalde kræft. Begge undersøgelser blev dog modbevist. Nogle påstår også at Stevia kan få dig til at overspise fordi kroppen ikke får kalorier sammen med Stevia, og dermed bliver hjernen snydt og vil stadig sende sult-signaler ud.

Det er dog heller ikke noget der er påvist, men der er en logik bag det, men sukker kan, på trods af kalorier være med at fremkalde en afhængighed hvor hjernen også vil have mere. Hvilket giver samme negative effekt.

Derfor er Stevia stadig et produkt der på det punkt er mindst lige så godt som almindeligt sukker.

Stevia på recept

I flere lande har man ligefrem givet stevia på recept, og brugt det til at behandle sygdomme som tandpine og svampeangreb.

Derudover er den også blevet brugt til at forbedre fordøjelsen, afbalancere blodtrykket og afhjælpe træthed.

Stevia bladene indeholder desuden en masse gode enzymer og klorofyl, hvilket har gjort den velegnet til behandling af sår og andre hudproblemer.

Konklusion

De positive effekter af Stevia overgår altså på mange måder de negative påstande der har været om hvad stevia-planten kan gøre af skade.

Mange af de positive effekter er bevist gennem forskning, hvilket de negative virkninger ikke er blevet.

Så leder du efter et sundere alternativ til sukker, så kan Stevia på mange måder være et langt bedre valg, især hvis du gerne vil have et naturligt produkt som er fremstillet uden kemi.