Har du styr på energi og isolering?

Har du styr på energi og isolering?

18. april 2019 Slået fra Af Redaktionen

I Danmark er vi lidt af et foregangsland, hvad angår at nedbringe vores energiforbrug og Co2-udsplip. Foruden at være med til at skabe et bedre klima og overdrage vores kommende generationer en sundere planet, er der også mange fordele for os, der er husejere.

Energi er ikke billig. Gamle huse med dårlig isolering og ineffektive opvarmningskilder koster styrtende med penge og nedbringer husets videresalgsværdi. Desuden kan indeklimaet være påvirket af, at der ikke er isoleret eller at der simpelthen ikke kan varmes tilstrækkeligt op i huset. De fleste af os ved nok, hvad der menes, når man taler om klamme vægge eller kolde gulve. Dette er nogle af de typiske eksempler på, hvordan klimaet kan være i et ældre hus, for slet ikke at tale om kuldebroer eller kuldestråling fra plettet eller mangelfuld isolering. Ja, der er mange grunde til at efterse huset.

Særligt de gamle parcelhuse trænger til en gennemgang

Hvis du bor i et parcelhus fra ca. 1975, er der rig lejlighed til at forbedre med en energirenovering. Husene her kan særligt trænge til:

Efterisolering af deres loft

Isolering af hulmur samt evt. etagedæk

Nye energirigtige ruder – gerne 3-lags-lavenergivinduer

Nyt varmeanlæg

Evt. installation af solcelleanlæg

Det er vigtigt, du undersøger disse områder, hvis du bor i et ældre hus, da der kan være mange penge at spare ved at forbedre disse områder.

Efterisolering af loft, hulmur etc. kan nedbringe din varmeregning markant, da der bliver lukket af for varmeudslip, hvormed du undgår at fyre for gråspurvene. Desuden er det med til at forbedre dit indeklima, så beboerne har det bedre. Isoleringen er nødvendig, da gammelt isoleringsmateriale kan være faldet sammen, fordi materialet ikke var bedre end dengang. Tilsvarende vil der mangle tykkelse i f.eks. isoleringsmaterialet på loftet, som sjældent møder nutidens standarder.

Ved at skifte til nye ruder er du også med til at mindske varmeudslip og undgår desuden, der trænger fugt ind, som kan føre til råd og svamp. Du skal naturligvis stadig lufte ud 3 gange dagligt (hvilket er anbefalet), men den tunge kondens fra f.eks. punkterede ruder forsvinder. Er dit tag i dårlig stand, skal det desuden også tjekkes, så dette heller ikke bliver en kilde til gennemtrængende vand fra slidte eller ødelagte områder. Få ordnet dit eksisterende eller indhent tilbud på et nyt tag, når du alligevel renoverer.

Varmeanlæg vil ligeledes være med til at gøre det billigere at fyre op. Der findes stadig mange gode tilskud til f.eks. pillefyr, varmepumper o.l., hvormed du kan foretage udskiftningen med tilskud.

Er du i tvivl om dine muligheder, anbefaler vi, du rådfører dig med en energikonsulent.