Plasmaskæring og vandskæring

Plasmaskæring og vandskæring

23. juli 2018 0 Af Redaktionen

Plasmaskæring er en meget udbredt metode, der anvendes i industrien til at skære pladematerialer. Ved hjælp af en opvarmet luftstrøm, hvis temperatur er så høj, bliver atomkerner og elektroner adskilt til et plasma, som smelter og skærer igennem det materiale, den kommer i kontakt med.

Vandskæring bruges til materialer, som ikke må få nogen form for varmepåvirkning.

Plasmaskæring

Plasma skæringmetoden anvendes til en bred række af materialer såsom aluminium, rustfri stål og metaller. Plasmaskæring anvendes typisk til fremstilling af komponenter til den tunge industri, såsom byggeri- og anlægsbranchen, vindmølleindustrien og fødevarebranchen. Det kan for eksempel være komponenter som tandhjul, maskinstativer eller magnetkæder.

Til skæring i stål anvendes almindelig luft, hvor man til andre materialer anvender f.eks. brint, argon eller kvælstof.

Ved plasmaskæring, kan stål skæres i tykkelser på op til 50 mm, hvor et materiale som aluminium kan skæres i tykkelser på op til 200 mm. Til større godtykkelser af stål, anvendes flammeskæring.

En af fordelene ved plasmaskæring er, at det ofte kan produceres i større mængder til en lavere pris.

På Ålsrode Smede og Maskinfabrik A/S, som har fabrik i Østjylland, tilbyder de plasmaskæring af materialer i høj kvalitet samt professionel rådgivning. De producerer deres produkter og materiale på deres fabrik i Grenaa, og tager ordrer ind fra hele Europa.

Vandskæring

Ved vandskæring bruger man almindelig postevand, og tilfører det et tryk på omkring 4000 bar, så det accelererer med en hastighed på ca. 900 m/sek. når det forlader skærehovedet. Metoden bruges oftest til at skære i bløde materialer, som gummi, pap, plastik mm. Det bruges desuden også til brandfarlige materialer.

I dag kan vandskæring dog bruges til de fleste materialer, heriblandt stål, granit, titanium, keramik osv. Når man skal skære i hårde materialer, tilsættes der vandet et slibemiddel, så strålen kan skære i stort set alle materialer.

Vandskæring er desuden meget anvendeligt til at skære i glas og sten, fordi man med denne metode kan skære indviklede former i høj præcision, som normalt ikke er muligt med traditionelle metoder.

Vandskæring er i øvrigt en mere miljøvenlig skæremetode end andre metoder.

Ålsrode Smede og Maskinfabrik A/S tilbyder også vandskæring af produkter, og har 3 forskellige slags CNC-vandskæremaskiner, hvilket gør at de tilbyder vandskæring i de fleste materialer af både små og store størrelser.