Sabbatår – fjumreår eller uundværligt?

Sabbatår – fjumreår eller uundværligt?

22. maj 2018 0 Af Redaktionen

Der bliver diskuteret heftigt, om et sabbatår bare er et fjumreår, hvor unge sover længe, drikker øl og spiller computer dagen lang. Dette kan være scenariet i nogle tilfælde, men for de fleste er et sabbatår altafgørende for fremtiden. Læs mere om sabbatår i udlandet her.

Hvad laver man i sit sabbatår?

Mange unge bruger deres sabbatår på at arbejde, supplere manglende fag og rejse ud i verdenen. Det giver de unge et tiltrængt afbræk fra mange års skolegang, og de får nye oplevelser, der er med til at gøre dem mere selvstændige.

Efter endt sabbatår er der mange, som flytter hjemmefra og starter på studie. Det kan være en dyr omgang, da der både skal være penge til husleje, depositum, skolebøger, møbler og mad. Derfor er det en god idé at bruge noget af sit sabbatår på at tjene penge og lave sig en god opsparing.

Når kontoen bugner med penge efter at have arbejdet det meste af sit sabbatår, er der mange unge, som får lyst til at rejse ud og opleve verdenen. Det er oplagt at bruge sit sabbatår på at rejse, da man ikke har nogle forpligtigelser og kan rejse væk i en længere periode.

Hvorfor er et sabbatår uundværlig?

På trods af at mange beskriver et sabbatår som et fjumreår, så er der også mange, der mener, at det er uundværligt og med til at gøre unge stærkere. Mange unge bruger deres sabbatår på at finde ud af, hvad de skal lave i fremtiden. Det kan være svært at beslutte sig for, hvad man skal studere og arbejde med resten af livet. Derfor kan det være godt at tage et eller flere sabbatår til at blive klogere på, hvad man vil.

Et sabbatår er med til at sænke antallet af unge, der dropper ud af deres uddannelse. De unge får længere tid til at opsøge de forskellige uddannelser og bliver dermed klogere på hvilken uddannelse, der er den rigtige. Hvis man er i tvivl om, hvad man vil studere, kan man tage på uddannelsesmesser, snakke med studievejledere og opsøge de enkelte uddannelser.

Hvad får man ud af sit sabbatår?

Et sabbatår giver unge et pusterum fra mange år med skolebøger, deadlines, karakterræs og lektier. Det kan være en nødvendighed at holde et sabbatår, inden man går i gang med sidste etape af sit uddannelsesforløb. Hvis man er skoletræt, kan et sabbatår være lige det, der skal til, for at man får lysten tilbage.

Hvis man bruger sit sabbatår på at rejse ud i verden, får man uforglemmelige oplevelser, der er med til at forme en som menneske. Man bliver klogere på verden og møder fremmede kulturer. Det giver én en større forståelse for, hvad der sker rundt omkring i verden.

Du afgør, om dit sabbatår bliver et fjumreår, eller om det bliver uundværligt for din fremtid. Det er dig, der bestemmer, hvad du vil bruge dit sabbatår på. Brug dit sabbatår fornuftigt og gør det, du har lyst til.