Sådan planlægger du det nye badeværelse
24. september 2019Badeværelset er kendt som det mest komplicerede rum, vi har i hjemmet. Af samme årsag er det også det, der er dyrest målt pr. kvadratmeter.
Når du bygger nyt badeværelse eller renoverer det eksisterende, er det med andre ord vigtigt, der forelægger en solid køreplan, så der ikke skal rettes op på potentielle fejl eller mangler – for den slags koster mange penge.
Planlæg hver en detalje
Før du ringer til håndværkeren, skal du fintænke dine og familiens behov til det nye baderum. Rummet er typisk kendetegnet af, at der kan være meget trafik på de samme tider af døgnet. Tænk bare på, at nogle familier med 4-5 personer skal igennem deres morgenrutiner inden for den samme time eller to, før de alle kan starte dagen med skole, arbejde etc. Det gør det nødvendigt at polanlægge grundigt. F.eks. kan to håndvaske aflaste tidspresset betydeligt. Tænk desuden over indretningen, så skabe, vask(e), toilet og evt. vaskesøjle er placeret hensigtsmæssigt og bidrager til effektivt brug af rummet.
Ny byg eller renovering?
Der kan være forskel på, hvor mange håndværkere, du skal involvere i byggeprojektet, hvis du f.eks. renoverer og ikke bygger helt nyt. Er der allerede lagt rør og el-arbejde, kan du i nogle tilfælde spare besøgene fra VVS’er og elektriker. Er der derimod tale om et helt nyt badeværelse, som skal etableres, skal du have fat i mange faggrupper. Overvej derfor gerne, om det kunne være en idé med en totalentreprenør. På den måde får du ét fast tilbud at forholde dig til, hvorefter det er entreprenørens opgave at levere som I har aftalt på kontrakten.
Husk desuden at det nogle gange kan være nødvendigt at få besøg af en rådgiver, ligesom en tegnestue eller arkitekt tit kan være med til at give elegante bud på indretningen. Disse er gode at have på hånden inden der kontaktes håndværkere, da alle forhold dermed er planlagt. Husk desuden at nogle tegnestuer etc. tilbyder at varetage hele forløbet. Det betyder så, at rådgivningen ikke er uvildig, og derfor skal du føle dig tryg ved at overlade hele ansvaret til dette firma – også selvom du i princippet stadig kan indkalde en ekstern uvildig rådgiver.
Respekter budgettet
Planlæg altid ud fra et grundigt budget! Husk også 15-20% buffer til uforudsete udgifter, da det er svært at gennemføre byggeprojekter uden overraskelser.
Husk desuden, at dit byggefirma skal leve op til selvsamme tilbud, og at du ved for høje priser kan indhente flere tilbud for at presse de enkelte leverandører en smule ned.