Termografisk undersøgelse af el-tavler

Termografisk undersøgelse af el-tavler

31. juli 2018 0 Af Redaktionen

Om du er privat boligejer eller har en virksomhed, er el-tavlen en vigtig del af ejendommen. El-tavlen sidder der, hvor al el kommer ind i din bolig fra dit el-net. Herfra fordeles al elektriciteten rundt til alle ejendommens stikkontakter og el apparater. Derfor kalder nogen det også en fordelingstavle.

Den mest anvendte form for inspektion af el-tavler, foretages i dag ved hjælp af termografi. Termografisk udstyr er et avanceret værktøj, som ved hjælp af infrarød stråling, er i stand til at omsætte disse til farvebilleder, hvor farverne repræsenterer præcise temperaturer.

Hvorfor termografi?

Ved brug af termografi, kan man spotte begyndende fejl, skader eller overbelastninger i el-anlægget. På den måde kan man udbedre fejlene, inden de udvikler sig til større problemer og være skyld i en eventuel brand.

Man kan sammenligne el-tavlen lidt med en bil. En bil kører man til syn for at sikre sig, at alt er som det skal være. Du kører ikke først bilen på værksted, når bilen ikke længere vil bremse, eller motoren er gået i stykker. Man vil helst tage det i opløbet og udbedre fejlene, inden det går helt galt. Derfor er det vigtig at få et regelmæssigt tjek af sine el-tavler.

En termografisk undersøgelse kan udføres uden at forstyrre den daglige drift, hvilket kan være en stor fordel for virksomheder, som skal have inspiceret deres el-tavler. Termografisk undersøgelse anbefales også som brandsikring, for at øge sikkerheden i hjemmet eller på arbejdspladsen.

Termografi er også den eneste berøringsfri metode til temperaturmåling af elektriske komponenter.

De typiske fejl der bliver observeret ved termografering af el-tavler er:

  • defekte el-komponenter
  • underdimensionerede installationer
  • løse forbindelser ved kontaktpunkter
  • kabelsko der ikke er monteret korrekt
  • overbelastede el-komponenter

For størst sikkerhed, anbefales det at få et tjek af sine el-tavler en gang årligt. Dette gælder især hvis man er en virksomhed der f.eks. arbejder med træ eller andre brandbare materialer.

Når du skal have termograferet dine el-tavler, bør det foretages af professionelle. I Rødovre ligger virksomheden Kurt Andersen, som udfører mange opgaver i København, Gentofte og resten af Sjælland, men de kan nå ud til stort set hele Danmark.

Er du i tvivl om din el-tavler trænger til en kærlig hånd så klik her for at læse mere, og læs hvorfor en termografisk undersøgelse af disse er en god ide.