Placering af urner: Alt du skal vide

Placering af urner: Alt du skal vide

18. juli 2018 0 Af Redaktionen

Efter kremeringen bliver asken fra den afdøde opsamlet og opbevaret i en urne. Der er dog forskel på urner og nogle af dem, kan du blive klogere på her, da forskellene blandt andet er med til at bestemme, hvad du må gøre med urnen. Forskelle på urner på kommer blandt andet til udtryk ved:

  • Forskellige priser
  • Nedbrydningstiden af materialet som urnen er fremstillet af
  • Urnens design, herunder farve, form og dekoration

De fleste vælger at få nedsænket urnen i jorden på en kirkegård. På en kirkegård findes der typisk tre valgmuligheder:

  • Nedsættelse i et personligt gravsted
  • Nedsættelse i en plæne. Her kan der sættes en mindeplade ovenpå plænen
  • Nedsættelse i den anonyme fællesgrav. Her kan de pårørende ikke få information om, hvor urnen er.

Hvis urnen skal nedsættes i jorden ved en begravelse, så vil materialet være af nedbrydelige naturmaterialer såsom plantefiber eller voks med en nedbrydningstid på omkring 10 år efter begravelsen. Har man derimod en grund på over 5000 m2, så kan man få en særlig tilladelse til at begrave og nedsætte urnen på sin private grund. Du må dog ikke have urnen til at stå til pynt i hjemmet, ligesom at du heller ikke må sænke en urne ned i havet. Urnen behøves dog ikke at blive nedsat i jorden, da der findes andre alternative muligheder til en begravelse.

 

Alternative muligheder: Kolumbarium eller urnemur

Nogle mennesker ønsker en begravelse med en nedsættelse i orden. Derfor kan man vælge en lidt alternativ form for begravelse ved at blive sat i et kolumbarium eller i en urnemur.

Forskel på urnemur og kolumbarium:

  • I et kolumbarium bliver urnerne placeret synligt. Derfor er urner i et kolumbarium også oftest fremstillet af et materiale såsom porcelæn, sten eller keramik, der er svært at nedbryde.
  • Urnemuren er en form for videreudvikling af kolumbariet. Forskellen er, at urner i en urnemur placeres bag en stenflade, der kan have en inskription ligesom en gravsten.

Der findes kolumbarier og urnemure på flere kirkegårde i landet, så selvom man måske bor i Farum, Furesø eller Værløse, så kan man godt få en alternativ begravelse. Hvis dette er et ønske, så kan man med fordel kontakte en bedemand for at forhøre sig om mulighederne herom, eller man kan rette henvendelse til præsten eller andet personale i den lokale kirke. Derudover kan man også finde informationer om mulighederne på kirkens hjemmeside.